تراجنسیت و تراجنسینگی

 تراجنسینگی[1]  اصطلاحی است برای توصیف افرادی که مایلند جنس یا سیمای جنسیتی[2] خود را تغییر دهند. همچنین یک تراجنسی­ ممکن است خود را در یکی از این دسته­ ها قرار دهد: تراجنسی­ مردبه­ زن (ام­تی­اف[3])، تراجنسی زن­ به­ مرد (اف­تی­ام[4])، تراجنسی پیشاجراحی، تراجنسی پساجراحی، یا تراجنسی جراحی ­نشده. مثلاً ممکن است تجربه و سطح رؤیت ­پذیری تراجنسی ­های ام­تی­اف و تراجنسی­ های اف­تی­ام با یکدیگر کاملاً فرق کند، زیرا آنها پا را از مرزبندی­ های جنسیتی متفاوتی فراتر می­ گذارند .  از اواخر دهۀ 1980، تراجنسیتی به عنوان اصطلاحی فراگیر در خصوص افرادی به کار بسته شد که تراپوش[5]، تراجنسی­، دگرباش جنسیتی[6] و بی­جنسیت­ یا چندجنسیتی شناخته می­ شدند. گرچه برخی تراجنسی­ ها تراجنسیتی شناخته می ­شوند این دو هویت را نمی­ توان به جای هم به کار برد؛ در واقع افرادِ تراجنسیتی پیش از یافتن هویت جدیدشان در اجتماعات سیاسی و اجتماعی مردان و زنان همجنس­گرا و دوجنس­گرا به‌سر می­بردند. مشکلات اجتماعی پیش روی تراجنسی­ ها و تراجنسیتی­ ها ممکن  است از این قرار باشند: دشواری به رسمیت شناخته شدن تغییر جنس یا جنسیت­شان نزد دولت؛ تبعیض شغلی؛ دسترسی به بیمه و مسکن؛ مواجهه با خشونت، و خودکشی. 

بیشتر دشواری­ های پیش روی تراجنسی ­ها و تراجنسیتی ­ها  از ابهام قانونی و اجتماعی تغییر وضع جنسیت یا جنس مایه می­ گیرد، ابهامی که از کشوری به کشوری و از فرهنگی به فرهنگی فرق دارد. مثلاً در ایالات متحده، در بسیاری از ایالت ­ها یا تغییر مدارک حقوقی مستلزم پشت سر گذاشتن رویه­ های پزشکی پرهزینه­­ است یا به افراد این اجازه را نمی­ دهند که جنس ثبت ­شده در گواهی تولّد یا گواهینامۀ رانندگی­شان را تغییر دهند. ازآنجاکه بسیاری از تعاملات و ساختارهای اجتماعی براساس جنسیت سازمان­دهی شده ­اند، اگر جنسیت تراجنسی­ ها و تراجنسیتی ­ها مبهم پنداشته شود آنان ممکن است با تبعیض روبه ­رو شوند. این تبعیض روزمره ممکن است شامل راندن آنان از سرپناه­های عمومی، خشونت در خیابان، و سخنان نفرت­ پراکن شود. برخی فرهنگ ­ها جایی برای «جنسیت سوّم» یا نقش ­های جنسیتی دگرگون­شونده باز می گذارند نظیر سنّت بردش[7] در میان بومی­ های امریکایی یا هیجراس[8] در هند  که ممکن است این تبعیض را تخفیف دهند. فرهنگ­ های دیگر ممکن است دربردارندۀ نقش ­هایی مانند روسپیگری برای افراد تغییرجنسیت­ داده باشند که ممکن است به این تبعیض دامن بزنند.

  در دو دهۀ گذشته، فعالان حامی تراجنسی­ ها و تراجنسیتی‌ها­ از طریق گروه­ های پشتیبان سازمان یافته­ اند و جنبش­ های روبه ­رشد تراجنسی­ ها و تراجنسیتی ­ها مدافع عدالت اجتماعی ­اند. پس از جنگ جهانی دوّم، تراجنسی­ های مشهوری نظیر کریستین یورگنسن[9]، و بازیگر بریتانیایی یان موریس[10]، و تنیس ­باز امریکایی رنی ریچاردز[11] مسائل پیشِ رویِ تراجنسی­ ها را بیش از پیش به رؤیت عمومی رساندند. فعالان معاصر نظیر پت کلافیا[12]، کیت بورنستاین[13] و لسلی فاینبرگ[14] این آموزش و عمل­ باوری را ادامه دادند. عمل ­باوری تراجنسیتی در درون جنبش زنان و مردان هم‌جنس­گرا و دوجنس­گرا و تراجنسیتی­ ها (ال­جی­بی­تی) به افزایش مصونیت­ های محلی و ایالتی در برابر تبعیض برای تراجنسی ­ها و تراجنسیتی ­ها انجامیده است. هم فعالان تراجنسی و هم فعالان تراجنسیتی در فعالیت­ های محلی و ملّی گوناگون پیرامون دسترسی به بیمه درمانی و سلامت‌بانی، خشونت خیابانی، آزار پلیس، و سرپناه ­هایی برای تراجنسیتی­ های بی­خانمان مشارکت داشته­ اند.

و نیز ببینید: دوجنس­گراها؛ جنسینگی؛ گرایش جنسی

بیشتر بخوانید

Califia, Patrick. 2003. Sex Changes: The Politics of Transgenderism. 2nd ed. San Francisco: Cleis

Meyerowitz, Joanne. 2002. How Sex Changed: A History of Transsexuality in the United States. Cambridge, MA: Harvard University Press

Rubin, Henry. 2003. Self-Made Men: Identity and Embodiment among Transsexual Men. Nashville, TN: Vanderbilt University Press

[1]. transgender and transsexuality  

[2]. gender presentation 

[3]. MTF

 [4]. FTM     

[5]. transvestites

 [6]. gender queer     

[7]. berdache

[8]. hijras     

[9]. Christine Jorgenson

 [10]. Jan Morris     

[11]. Renee Richards

 [12]. Pat Califia     

[13]. Kate Bornstein

[14]. Leslie Feinberg

      

برچسب ها
مطالب مرتبط
٠٦ ارديبهشت ١٣٩٩

رزومه دکتر زهرا عبدالله

١٧ دي ١٣٩٨

روان‌پریش‌ها

١٧ دي ١٣٩٨

روان‌آزار

١٧ دي ١٣٩٨

رفاه

از طریق فرم زیر نظرات خود را با ما در میان بگذارید