در نشست تخصصى «بازنمايى شمايل اجتماعى و رفتارى كودكان در سينماى كودك و نوجوان» مطرح شد؛ شناخت دقيق، درست و به روز كودك مهم است

در نشست تخصصى «بازنمايى شمايل اجتماعى و رفتارى كودكان در سينماى كودك و نوجوان» مطرح شد؛ شناخت دقيق، درست و به روز كودك مهم است

دومین نشست تخصصی جشنواره کودک با عنوان «بازنمايى شمايل اجتماعى و رفتارى كودكان در سينماى كودك و نوجوان» و با حضور دكتر اعظم راوردراد استاد گروه ارتباطات دانشگاه تهران و معاون پژوهشى دانشكده علوم اجتماعى، دكتر عليرضا قاسم خان مدرس دانشگاه در رشته جامعهشناسى هنر و پژوهشگر و نويسنده و محمدرضا مقدسیان، مجری و کارشناس سینما در پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات برگزار شد.

در ابتداى این نشست؛ محمدرضا مقدسیان ضمن تشريح موضوع و محور نشست و اهداف آن اظهار داشت: بنا بود كه امروز آقاى فرزاد موتمن هم حضور داشته باشند كه به دليل كسالتى كه براى ايشان پيش آمد، نتوانستيم از حضورشان استفاده كنيم.

سپس دكتر اعظم راودراددر ابتدا به مقدمه بحث پرداخت و چگونگى بازنمايى يا تصوير كودك در سينماى ايران رابه عنوان محور اصلى صحبت‌هاى خود انتخاب كرد كه براساس يك تحقيق آكادميك و دانشگاهى به تحليل و دسته‌بندى كودكان مى‌پردازد و اينكه كودكان با چه تيپ و چه شمايلى بازنمايى شده اند و در ادامه به مقايسه اين تحقيق با كتاب "تصويركودكان در فيلم هاى هاليوود"پرداخت و اين مباحث را نشانگر اهميت بازنمايى و چگونگى تصوير كردن كودكان در جامعه دانست.

محمدرضا مقدسيان هم به اهميت انطباق تصوير كودك امروز با آن تصويرى كه ما در سينما مى بينيم اشاره كرد و مواجهه با واقعيت را يك اصل اساسى در اين عرضه دانست و به فاصله زياد مابين فيلمساز و فيلمنامه‌نويس پرداخت و روبرو شدن با تصوير واقعى كودك امروز را يك اصل اساسى دانست.

دكتر عليرضا قاسم خان هم با بررسى كوتاهى از دهه هاى گذشته سينماى كودك و نوجوان و همچنين كاركرد كانون پرورش فكرى كودكان و نوجوانان، به شرايط زيستى و ورود به زندگى شهرى و رفتارشناسى و فلسفه رفتارى كودك و نوجوان در سير تاريخی پيش از انقلاب تا حال اشاره كرد و به ويژگى هاى زيستى و جامعه شناسانه آن دوران پرداخت و سينماى كودك امروز را دستاورد سينماى  پس  از  انقلاب  دانست.

همچنين راودراد در بخش ديگرى از نشست به بررسى جايگاه تحقيقات و  پژوهش در حوزه جامعه شناسى و كمك آن براى عرضه تصوير واقعى كودك كه در طول تاريخ دچار تحول مى شود، اشاره كرد و شناخت كودك واقعى را با تكيه بر نقش جامعه‌شناسان و روانشناسان و مشاوره با آنها حائز اهميت بسيار دانست.

وى با اشاره به دو نگاه فيلم هاى براى كودكان و درباره كودكان، در ادامه به تقسيم بندى سينماى كودك وبررسى آن در ژانر جنگ، درام اجتماعى و ژانر كودك پرداخت و ويژگى هاى روايت و تصويركودك در اين قالب‌ها را با مصاديق موجود در سينما تشريح كرد و مساله وابستگى كودك براى رشد و تربيت را مورد بحث قرار داد و وابستگى كودك را در هر سه تقسيم بندى قالب و مسلط دانست.

قاسم خان در بخش ديگرى از سخنانش ژانر را بعنوان يك كنش اجتماعى تشريح كرد و توليد فيلم كودك و نوجوان را نشانى از كنش و نظر و ديدگاه جامعه به اين عرصه دانست و از سوى ديگر توليد نشدن اين نوع فيلم‌ها را نشان از فاصله جامعه با اين قشر دانست و به شناخت و بررسى دقيق جايگاه كودكان در اين شرايط پرداخت.

مقدسيان نيز به انطباق محتوا و جنس آثارى كه براى كودكان توليد مى شود پرداخت و بخش خلاقه، ادراكى و شهودى را براى كودكان دانست و به اهميت درك اين موقعيت از نگاه روانشناسانه پرداخت و به تحميل يك ذهنيت بزرگ‌سالانه به كودكان در آثار سينمايى و ضعف در درك صحيح ازكودكى و كودكان انتقاد كرد.

دكتر راودراد در ادامه سخنان خود به اهميت كتاب «تصوير كودكان در فيلم هاى هاليوود» اشاره كرد و براساس اين منبع به بررسى جايگاه كودك در سينما پرداخت و مرورى داشت بر تصوير كودك و نشانه ها و مصاديق آن در سينماى هاليوود و به اهميت تغيير جامعه و نگاه آن به كودك و شرايط اجتماعى تاكيد كرد و دلايل جذابيت فيلم‌ها از منظر كودكان را واكاوى كرد و بر همين اساس به مقايسه سينماى ايران و هاليوود پرداخت و در نهايت مساله شناخت دقيق و درست كودك را حياتى دانست و فقدان شناخت به روز از اين قشر رابسيار مهم خواند.

سلسله نشست‌های میان رشته ای سینمای کودک و نوجوان از برنامه‌های سی‌امین جشنواره بین‌المللی فیلم‌های کودکان و نوجوانان است. این جشنواره ۹ تا ۱۵ تیرماه سالجاری در اصفهان برگزار می شود.


مطالب مرتبط
از طریق فرم زیر نظرات خود را با ما در میان بگذارید